A Complete Transformation in NW Hills

Screen Shot 2019-07-25 at 12.28.35 PM.png

Northwest Hills is one of Austin’s most sought after neighborhoods—its schools, its convenient location to Downtown, and its rolling hills with developed trees and landscaping all contribute to its popularity. The only problem with this particular house, built in 1977, was that it was in need of some major updating!

Our clients contacted designer Christian Ales to draw up the design plans, and Skelly Home got to work on the construction of this project. The result, as you can see from the before and afters, is a fresh, clean palette and an updated look that will make this house sought after for many more years to come!

Many rooms in this house received a renovation, including the living room, wet bar, kitchen, master bathroom, and laundry room. Take a look at the before and afters and see what a big difference a renovation can make!

montana norte living room canva b & a.png

The mantle served as a feature focal point in the living room, per Christen Ales’ vision. She wanted to continue showing it off and enjoying it, but also ensure its practicality for the homeowners. The current fireplace tile was demoed out and replaced. New wood shelves were installed to replace the existing glass shelving. Electrically, outlets were added for the TV and scone lights were added overhead to make the built-ins appear elongated.

The full interior of the home was repainted, including all the walls, trim and doors. For the flooring, we demoed out the current carpeting in the house & installed a new birch toned carpet + carpet pad. The hardwood flooring was kept the same but was sanded down, stained, and then sealed with a poly finishing coat.

MN wet bar B & A canva.png

My favorite part of this renovation was probably the smallest renovated area - the wet bar! New cabinetry doors and drawers for the lower half and the uppers received custom floating shelving, giving it a night light appearance. A wine fridge and ice maker machine was installed along with decorative light fixtures. To finish off the detailing, Silestone countertops and backsplash were added.

MN kitchen canva b & a.png

In this project, the entire kitchen was demoed out. New appliances were installed, including a new sink, refrigerator, and dishwasher. Wiring was done for decorative lighting over the peninsula. The existing can lights were re-spaced after the drywall was installed. Speaking of dry walls, all new drywall was fitted after removing fur downs and the entire ceiling. The ceiling was then raised to open up the room and bring in more light to the room.

The entire cabinetry was replaced with new, storage optimizing cabinetry. This included ceiling reaching cabinets, a trash pull out and pull out shelving. White oak detailing was used on the shelving as well as around the vent hood. Silestone countertops were then added on top of the gold accented cabinetry. The finishing touch of this room was the 18’’ backsplash tiling that reaches around the vent hood and up to the ceiling. The same tiling was then added to the sink area surrounding the window.

MN appliances b & a .png
MN eating area B & A.png

Gutting out the master bathroom was our next focus. We said goodbye to all the doors, vanities and the shower area, which would later become part of the closet. A pocket door was installed for the toilet room. New closet doors and entryway doors were added as well. A shaker style double vanity set was in the works, topped off with quartz Fiji countertops along with matching cabinets over the toilet.

MN bathroom b & a canva.png
montana norte bathtub b & a canva.png

And finally, the laundry room. Although the renovation to the laundry room was mainly cosmetic, many changes were made to maximize the space in the laundry room. In order to do this, the framing had to be reworked, and a pocket door was installed. Two new recessed can lights were wired to draw attention to the repainted cabinetry and accented floor tiling.

MN Laundry Room B & A.png

What about your home? Have you been remodeling your space in your head for many years? Now is a great time to turn those dreams into reality!

Open Passageways... A Complete House Transformation in the Arboretum Area of Austin, TX

Screen Shot 2019-04-18 at 12.53.00 AM.png

Some clients in the Arboretum area of Austin hired Allison Jaffe Interior Design to tackle a number of limitations in their recently purchased home. In the kitchen, several areas needed to be tackled: the tile flooring was outdated, the ceilings were dropped, the amount of storage left something to be desired; and, most notably, the entire space felt closed off due to a staircase that was surrounded completely by drywall. This staircase limited sight lines and gave a closed off feeling from the minute you entered the front door. Once the design plans were final, they were passed off to Skelly Home to begin the execution of construction.

Our personal favorite part of this project is the transformation of the stairs. Allison Jaffe worked with the existing stair location while creating an open concept with glass and posts, therefore being able to see directly into the kitchen, while also reflecting the natural light with the glass. The bold staircase is wrapped with stained white oak and has glass inserts and steel brackets. It is a perfect design combination of wood, metal and glass. Construction wise these stairs were a large portion of the project as each post is structural and essential to the framework of the house.

Opening the sheet rocked stairway up greatly increased the visibility from the kitchen all the way to the front door while adding light to the space and a much cleaner aesthetic to the design.

Opening the sheet rocked stairway up greatly increased the visibility from the kitchen all the way to the front door while adding light to the space and a much cleaner aesthetic to the design.

The kitchen storage deficiency was perfectly designed by Allison Jaffe and team. The plan included removing the sliding glass doors and inserting a window instead to obtain more countertop space. This enabled a seating space for two people as well as a pass-through window for the exterior eating space. The kitchen cabinets are flat-panel, full overlay with a combination of paint grade and stain grade white oak.

The kitchen was fully gutted, re-configured and rebuilt. The sliding glass doors in the kitchen were removed and the countertop was extended so there was seating space for 2-3. This renovation allowed for a pass through window in the kitchen and a countertop on the exterior for eating space when it’s nice outside.

The kitchen was fully gutted, re-configured and rebuilt. The sliding glass doors in the kitchen were removed and the countertop was extended so there was seating space for 2-3. This renovation allowed for a pass through window in the kitchen and a countertop on the exterior for eating space when it’s nice outside.

canvadvkitchenafter2.png
canvadvkitchenshots.png

The guest bathroom space is now much more spacious and inviting in this home as well. The toilet is concealed by a pony wall that allows for privacy between the shower and the toilet, and the floor to ceiling storage was demoed to make the bathroom feel larger and extend out the vanity space. We did a tub to shower conversion, transforming the tub area into a beautiful black and white shower. The vanity is white oak with an open shelving system at the bottom. All of these details work together to make the guest bathroom space much more spacious and inviting.

dvguestbath.png

The end result is a bright, open, welcoming space that feels modern and new. What design or construction challenge would you like to solve in your home? Do you already have a design plan but still feel unsure about the construction or how the end product will turn out? Contact Skelly Home today to begin the conversation!

Design: Allison Jaffe Interior Design Construction: Skelly Home Renovations